در این جایزه هر یک از بنگاه های اقتصادی، می توانند حداکثر سه پروژه موفق خود را با دستاوردهای مشخص در زمینه بهره وری در اختیار دبیرخانه جشنواره با فرمت مشخص شده قرار دهند. لازم به ذکر است هر بنگاه اقتصادی در جایزه ملی بهره وری حداکثر ۴۰۰ امتیاز و در ارزیابی تجارب موفق نیز به ازای هر پروژه حداکثر ۲۰۰ امتیاز می تواند به دست آورد، بنابراین در مجموع دو مرحله هر بنگاه اقتصادی می تواند ۱۰۰۰ امتیاز کسب نماید و نهایتاً تندیس ملی بهره وری به بالاترین امتیازها اعطا خواهد شد.
عناوین اعطایی به شرکت کنندگان در جایزه ملی بهره وری
عناوین اعطایی شامل سه سطح به قرار زیر است:
الف -تندیس ملی بهره وری: از میان نامزدهای جشنواره در هر زیربخش، نامزدی که دارای بیشترین مجموع امتیاز از آرای کمیته داوران آنلاین ،در دو مرحله جشنواره شامل عملکرد شاخص های بهره وری به عنوان مرحله اول و سه پروژه ارتقای بهره وری به عنوان مرحل دوم را کسب نماید به شرط تایید و تصویب کمیته علمی و بالاتر بودن از حدنصاب مشخص به عنوان الگوی مرجع در سطح کشور معرفی و برنده تندیس ملی بهره وری خواهد شد .
ب- لوح تقدیر از پروژه ارتقای بهره وری : از میان نامزدهای کمیته علمی جشنواره در هر بخش پروژه ای که بیشترین امتیاز را در هر بخش توسط کمیته داوران آنلاین اخد نماید با تایید کمیته علمی حایز دریافت لوح تقدیر از پروژه ارتقای بهره وری میگردد.
سپاس نامه: به تمامی نامزدهایی که حایز بند الف ، ب نشده اند ولی در هر دو مرحله حضور داشته اند لوح سپاس اهدا میگردد.
محورهای ارزیابی جایزه ملی تجربیات موفق ارتقای عملکرد و بهره وری
۱٫ پروژه را شرح دهید. آیا این پروژه، عملیاتی است یا مدیریتی؟ چقدر برای سازمان شما دارای اهمیت است؟ چه تعداد از کارکنان، مشتریان و تامین کنندگان تحت تاثیر قرار گرفته اند؟
۲٫ آیا این پروژه در کل سازمان شما اجرا شده یا تنها در بخشی از سازمان؟ میزان درک کارکنان مرتبط، از پروژه چقدر است؟ چقدر اجرای این پروژه زمان برده است؟
۳٫ چه چیزی در این پروژه نوآورانه است؟ آیا ایده ای جدید در آن نهفته است یا پروژه ای است که در گذر زمان به تدریج بهبود یافته است یا پروژه ای است که شما با الهام از سازمان دیگری اجرا نموده اید؟
۴٫ میزان مناسب بودن برنامه عملیاتی تنطیم شده برای اجرای پروژه چقدر است؟
۵٫ منافع مالی و غیرمالی پروژه را که در نتیجه اجرا حاصل شده اند، شرح دهید.
۶٫ آیا این پروژه به عنوان یک تجربه ایده آل / خوب شناخته میشود؟
۷٫ چگونه این پروژه امکان توسعه و پیشرفت خواهد داشت؟
۸٫ شرح دهید که چگونه از بهینه کاوی به عنوان ابزار بهبود سازمان خود استفاده کرده اید؟